5 aplicatii practice ale matematicii

 

Daca te uiti suficient de atent, vei vedea ca matematica apare in mai toate lucrurile care ne inconjoara – de la cladiri, drumuri sau transport si pana la tehnologia atat de indragita de copii. Cert este ca toti folosim matematica in diverse aplicatii practice de zi cu zi, fie ca ne dam seama, fie ca nu.

 

Matematica este limbajul universal al mediului nostru, ce a ajutat omenirea sa explice fenomene si sa creeze obiecte timp de mii de ani.  De la jocuri simple, la gestionarea timpului, matematica este vitala pentru a ajuta elevii sa isi dezvolte creativitatea si sa isi transforme dorintele in realitate.

 

Noi, din experiențele Centrelor VictoriaEdu în lucrul cu peste 1000 de copii, stim faptul ca acestia au nevoie sa fie in permanenta motivati pentru a-si atinge potentialul maxim. Una dintre modalitatile prin care realizam acest lucru este organizarea  Concursului de Matematica MatPractik  in Bucuresti. Pentru inscrieri, click aici.

 

Intrebarea intalnita cel mai adesea in randul elevilor este: „La ce o sa-mi foloseasca atata matematica?”.

 

Bineinteles, cel mai important beneficiu al matematicii este dezvoltarea gandirii si capacitatii de a procesa informatii si a extrage concluzii.

 

Ei bine, iata alte cinci aplicatii practice ale matematicii in viata de zi cu zi, care raspund acestei intrebari:

 

1. Matematica te ajuta sa construiesti obiecte

Daca intrebi orice constructor sau proiectant, iti va spune cat de importanta este matematica in construirea oricarui lucru. Pentru a crea ceva ce va rezista in timp si va adauga valoare casei tale ai nevoie de creativitate, uneltele potrivite, dar, cel mai important, de o gama larga de cunostinte matematice.

Calcularea cantitatii totale de materialelor necesare, masurarea cu precizie a lungimilor, latimilor si a unghiurilor si estimarea costurilor proiectului sunt doar cateva dintre cazurile in care ai nevoie de matematica pentru crearea unor obiecte sau reparatii in casa.

Unii elevi pot spune ca nu planuiesc sa lucreze vreodata in domeniul constructiilor, dar cei mai multi dintre ei vor avea la un moment dat o casa. Avand abilitatea de a crea obiecte si a repara lucruri vor economisi bani si vor fi salvati de dureri de cap si stres. Inarmati cu matematica, vor merge de fiecare data la sigur, stiind sa estimeze toate detaliile ce tin de astfel de proiecte.

matematica in viata de zi cu zi

 

 

2. Matematica face gatitul distractiv

In bucatarie gasesti mai multa matematica decat oriunde altundeva in casa. La urma urmelor, retetele sunt doar niste algoritmi matematici sau operatii de realizat pas cu pas.

Bucataritul necesita diverse cunostinte matematice, precum:

  • Masurarea ingredientelor pentru a urmari o reteta;
  • Inmultirea/ impartirea fractiilor pentru a determina cantitatile necesare pentru mai mult sau mai putin de un anumit numar de portii;
  • Convertirea unei retete din grade Fahrenheit in Celsius;
  • Convertirea unei retete din unitatile standard ale statelor unite (lingurita, lingura, cupa) in mililitri sau grame;
  • Calcularea timpului de gatire pentru fiecare element si ajustarea acestuia;
  • Intelegerea raporturilor si proportiilor, in special in coacere (ex- reteta solicita 1 ou si 2 cani de faina, deci raportul de ouă la făină este de 1: 2

la ce foloseste matematica

 

 

3. Matematica scoate riscul din calatorit

Matematica devine foarte utila atunci cand calatoresti, de la calcularea combustibilului pentru masina in functie de kilometri parcursi, la orientarea in spatiu, folosirea unei harti si calcularea banilor in diverse valute.

Pentru a folosi orice harta, mai intai trebuie sa iti poti localiza pozitia curenta. Acesta va fi punctul A. Cel mai simplu mod de a face asta este prin localizarea intersectiilor din apropiere sau a punctelor usor de identificat, precum podurile, cladirile mari sau intrarile pe autostrada.

Odata ce ai stabilit un punct de plecare, localizeaza locul in care vrei sa ajungi (punctul B). Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti cea mai buna ruta, in functie de teren, lungimea drumului, restrictiile de viteza, etc.

 

aplicatii practice ale matematicii

 

Pentru a arata copiilor ca Matematica este o materie accesibila, practica, prezenta in toate aspectele vietii noastre, care poate fi prezentata pe limba tuturor, am creat Concursul MatPractik. Pentru detalii si inscrieri, click aici.

 

4. Matematica te ajuta sa economisesti bani

Multi experti sunt de acord ca fara anumite abilitati matematice oamenii tind sa investeasca, sa economiseasca si sa cheltuie bani in functie de emotii. De obicei, persoanele care nu stapanesc foarte bine anumite fundamente matematice fac greseli financiare mai mari. Un elev care intelege concepte precum cresterea exponentiala, va stii sa managerieze mult mai bine, spre exemplu, un credit bancar.

Prin aplicarea lectiilor de matematica in situatii financiare si bugetare, elevii pot invata cum sa isi cheltuie si sa isi economiseasca banii fara frica sau frustrare.

 

matematica in practica

 

 

5. Matematica iti permite sa iti gestionezi mai bine timpul

Cea mai importanta resursa pe care o avem este timpul. In ritmul de trai din ce in ce mai alert te poti simti usor depasit de atatea lucruri ce trebuie facute si obiective ce trebuie atinse.

Respectarea programului cantareste in viata noastra de zi cu zi mai mult decat a cantarit vreodata in istorie, dar este nevoie de mai mult decat a citi un ceas sau un calendar pentru a putea ramane in top.

Una dintre cele mai simple si bune metode de a gestiona timpul este crearea unor liste cu sarcini de facut.  Iata unde intra matematica in joc!

 

la ce foloseste matematica in viata

 

Este important sa stabilesti prioritatea sarcinilor de facut. Fiecare sarcina primeste un numar. Cu cat mai mare numarul, cu atat sarcina are mai multa prioritate.

 

Gradul de importanta al sarcinilor:

  • Critic = 5 puncte
  • Necesar = 4 puncte
  • Important = 3 puncte
  • De ajutor = 2 puncte
  • Marginal = 1 punct

Timpul in care trebuie efectuata sarcina (gradul de urgenta):

  • Luna aceasta = 5 puncte
  • Luna viitoare = 4 puncte
  • Urmatoarele 3 luni = 3 puncte
  • Urmatoarele 6 luni = 2 puncte
  • Pana la sfarsitul anului = 1 punct

Inmulteste gradul de importanta cu gradul de urgenta.

Exemplu: 5 (critic) x 4 (luna viitoare) = 20 de puncte.

 

Pentru a dezvolta capacitatea elevilor de a aplica principiile matematice in situatii practice, am gandit Concursul MatPractik, ce va avea loc in Bucuresti. Concursul este disponibil pentru elevii din clasele 4 – 12. Pentru inscrieri click aici.

Daca copilul tau are nevoie sa isi afle nivelul actual in pregatirea pentru examenele nationale, atunci te invitam sa il inscrii la Simularile pentru Examene Nationale, organizate de mai multe ori pe an in Centrele VictoriaEdu. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.