
Cum ne pregatim pentru un examen
Evaluarea Nationala si Bacalaureatul sunt primele mari examene din viata unui om si sunt si cele cu cea mai mare miza pentru un elev. De aceea, de multe ori apropierea lor poate determina cresterea gradului de anxietate, uneori chiar afectand procesul de invatare.
In acest sens, Centrele VictoriaEdu vin in ajutorul elevilor cu mai multe serii de simulari ale examenelor nationale (Evaluare Nationala si Bacalaureat). Astfel, elevii isi pot afla nivelul actual de pregatire si invata sa testeze anumite tehnici de abordare a subiectelor si de controlare a emotiilor din timpul examenului.
Exista insa anumite lucruri pe care fiecare elev le poate face pentru a-si mari sansele de a lua nota dorita si a diminua stresul. Iata sfaturile Ioanei Tofan, psihopedagogul Centrelor VictoriaEdu pentru pregatirea copiilor inaintea examenelor nationale. Click aici pentru a descarca si infograficul cu cele 8 sfaturi utile.
1. Evaluarea corecta
Inainte de a incepe o sarcina este important sa ne autoevaluam corect. Cunoscand foarte bine resursele pe care le avem si ceea ce avem nevoie ne putem face un plan de lucru corect si eficient.
Imaginati-va ca vreti sa preparati o prajitura. Inainte de a incepe verificati daca aveti toate ingredientele. Daca nu sunt toate disponibile, mergeti la cumparaturi inainte de a incepe.
Dupa un principiu similar functioneaza si autoevaluarea cunostintelor. Inainte sa incepem recapitulare finala trebuie sa ne asiguram ca am parcurs si am inteles deja toata materia.
Evaluarea initiala este esentiala realizarii unui plan de lucru corect, de aceea ea constituie si primul pas in cadrul ©Metodei VictoriaEdu.
2. Stabilirea unui obiectiv
Fiecare elev are un obiectiv personal. Elevii de gimnaziu doresc sa ajunga la un anumit liceu, elevii de liceu doresc sa aiba acces la anumite facultati, cursuri sau locuri de munca. In functie de aceste obiective, fiecare elev doreste sa ia o anume nota.
Stabilirea unui obiectiv este foarte importanta deoarece acesta ne va ajuta sa ne dozam corect efortul. Imaginati -va ca sunteti intr-o drumetie si trebuie sa ajungeti la cabana inainte de a se insera.
Daca nu stiti ora la care apune soarele este posibil sa mergeti prea incet si sa innoptati in padure sau sa mergeti prea repede si sa nu mai aveti timp sa apreciati anumit aspecte de pe drum.
In cazul invatatului, un ritm de studiu prea lent in raport cu obiectivul poate duce la neparcurgerea intregii materii, iar un ritm mult prea accelerat poate duce la o parcurgere superficiala.
Obiectivele trebuie sa fie importante pentru elevi. De aceea este recomandat ca parintii sa discute cu acestia, sa afle care sunt dorintele elevului si sa il ajute sa le cuantifice intr-o anumita nota.
Daca exista o discrepanta foarte mare intre asteptarile parintilor si dorintele copiilor e posibil ca acestia din urma sa isi piarda din motivatia pentru invatare.
3. Planul de lucru
In functie de evaluarea initiala si obiectivul final putem realiza un plan de lucru. O varianta prin care putem face acest lucru este sa notam toata materia pe care o avem de parcurs intr-un tabel si sa acordam fiecarui capitol un anumit interval de timp. Este important sa utilizam un calendar pentru a ne asigura ca vom parcurge toata materia pana la data examenului.
In functie de obiectivul nostru materia va trebuie sa fie parcursa integral de doua sau mai multe ori. Cu atat diferenta dintre nivelul actual si obiectivul vizat este mai mare cu atat va trebui acordat mai mult timp zilnic invatatului.
La anumite intervale este bine sa aiba loc o noua evaluare pentru a vedea nivelul actual. Aceasta se poate face prin diferite teste sau participarea la concursuri sau simulari.
De mai multe ori pe an Centrele VictoriaEdu (Bucuresti) organizeaza simulari atat pentru Evaluarea Nationala cat si pentru Bacalaureat pentru a-i ajuta pe elevi sa identifice nivelul la care au ajuns si sa se acomodeze cu atmosfera de examen.
4. Programul zilnic
In perioada dinaintea unui examen programul zilnic sufera modificari. Timpul alocat studiului se mareste treptat iar cel pentru relaxare si activitati extrascolare se diminueaza. Sigur ca acest demers este solicitant pentru elevi, dar este important ca ei sa constientizeze ca cele cateva ore pe care le „sacrifica” zilnic ii vor ajuta sa petreaca urmatorii ani in mediul e care si-l doresc.



Cresterea timpului dedicat invatarii nu implica neglijarea odihnei si a alimentatiei. Aceste aspecte sunt deosebit de importante. Timpul mediu recomandat somnului zilnic este de 8 ore. Acestuia i se adauga si momentele de relaxare din timpul zilei.
Majoritatea oamenilor se pot concentra asupra unei sarcini aproximativ 50 de minute, dupa care au nevoie e o pauza de aproximativ 10 minute. Totusi, exista persoane care pot ramane focusate asupra unei sarcini mai mult timp si alte care se pot concentra pe parcursul unor intervale de timp mult mai scurte.
La finalul unei etape de invatare este recomandata o pauza in care elevul sa se relaxeze si sa isi adune fortele. Cateva exemple de activitati care produc relaxarea sunt exercitiile fizice usoare, discutiile cu prietenii, ascultatul muzicii, plimbarile. Jocurile pe calculator sau telefon sunt activitati care desi ii deconecteaza pe elevi de la invatat nu ii ajuta sa se relaxeze.
5. Gestionarea emotiilor
Este posibil ca presiunea examenelor sa fie dificil de gestionat pentru unii elevi, ei blocandu-se in situatii de examen sau chiar in faza de invatare. In acest caz este important ca elevii sa discute cu parintii sau prietenii pentru a gasi diferite modalitati de abordare a stresului.
De asemenea, ei isi pot diminua anxietatea atunci cand stapanesc foarte bine materia si au incredere in cunostintele lor. Practic, cu cat un elev este mai pregatit, cu atat el poate face mai bine fata emotiilor provocate de un examen.
In cazul in care aceste emotii blocheaza invatarea si nu se diminueaza de la sine odata cu asimilarea materiei, este recomandat ca elevii sa discute cu un psiholog pentru a gasi impreuna cea mai buna modalitate de gestionare a stresului.
Tocmai datorita importantei gestiunei emotiilor in procesul educational, Centrele VictoriaEdu ofera in permanenta consiliere psihopedagogica copiilor si parintilor (inclusa in pachete de meditatii).
In plus, de mai multe ori pe an, in Centrele VictoriaEdu se organizeaza simulari atat pentru examenul de Evaluare Nationala, cat si pentru Bacalaureat.
8 recomandari pentru elevi – cum sa se pregateasca inainte de examen
1. Afla la ce nivel te afli cu invatatul.
2. Imparte materia pe care o ai de repetat la numarul de zile pe care le mai ai disponibile pentru a invata constant si a nu rata anumite lectii.
3. Respecta planul si invata constant.
4. Verifica periodic cat ai reusit sa asimilezi.
5. Refa planul de invatare in functie de progresul facut.
6. Modifica-ti programul zilnic si dedica mai mult timp invatarii.
7. Nu neglija somnul si alimentatia si alege sa faci in timpul liber activitati cu adevarat relaxante.
8. Gaseste cele mai bune metode de a gestiona stresul sau emotiile provocate de examene.
Daca intampini dificultati in oricare din aceste etape cere ajutorul!
Daca ti-au placut cele 8 recomandari pentru elevi, vezi si infograficul – click aici. Il poti descarca gratuit pentru copilul tau pentru a-i fi mai simplu sa inteleaga si retina sfaturile.
Ioana Tofan, psihopedagogul Centrelor VictoriaEdu (Bucuresti – Victoriei, Lujerului, Unirii) si coordonatorul cursurilor de dezvoltare personala (Orientare Vocationala, Managementul Invatarii).
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.