7 beneficii care ne arata ca merita sa ne deprindem sa invatam constant

7 beneficii care ne arata ca merita sa ne deprindem sa invatam constant – Diana Vrancianu

Diana Vrancianu, profesor matematica al Centrului de educatie da Vinci

Procesul de invatare ar trebui sa fie unul continuu. La Centru ne confruntam cu problema “ingrasatului porcului in ajun”, multi copii si parinti solicitandu-ne ajutorul pe ultima suta de metri – inainte cu o saptamana de teza, inainte cu 1-2 luni inainte de bacalaureat / evaluarea nationala.
Important este sa reusim sa trecem peste aceasta situatie si mentalitate si sa ne dam seama ca cele mai bune rezultate se obtin cu un plan temeinic si bine urmarit, cu o evaluare a nivelul de invatare realizata din timp si o monitorizare saptamanala a rezultatelor, fie ele positive sau negative.

Ritmul sustinut si constant este cel mai bun drum pe care il poate parcurge un elev care isi doreste rezultate bune. Este ca la sportul de performanta: antrenamente zilnice, care sa cuprinda atat timp pentru studiu cat si pentru relaxare. A studia constant nu inseamna a pune copilul sa invete 15 ore pe zi pentru asta, deoarece duce la epuizare si chiar mai grav, la demotivare.

Iata 7 beneficii ale invatatului constant:

1. Informatia asimilata este mai putina intr-un timp dat, deci mult mai usor de retinut, aspect extrem de important mai ales pentru copiii care asimileaza materia mai incet sau nu au deprinderea a invata formata
2. Timpul mai indelungat alocat exersarii si asimilarii eficiente de informatii, nu retinerea lor pe dinafara, mecanica, duce la declansarea unui proces de gandire logica si pe termen lung
3. Aprofundarea informatiei duce la disparitia lacunelor, iar acumularea ulterioara de informatii devine mai logica si mai simpla, mai ales in cazul materiilor precum matematica, informatica, fizica, etc. “Puzzle-urile” care inainte nu se “legau”, acum capata imediat sens, deoarece toate bucatile se afla la locul lor.
4. Presiunea emotionala si intelectuala este mai mica si mai usor de stapanit cand copiii isi insusesc materia din timp si inainte de examen doar o perfectioneaza, decat ingrasarea “porcului in ajun”.
5. Indrumarea copiilor de catre cadre bine pregatite si pasionate de propria meserie, evaluarea si monitorizarea lor constanta duce implicit la atingerea rezultatelor dorite sau chiar depasirea lor.
6. Crearea unei discipline a organizarii eficiente a timpului in care perioadele de lucru se combina cu cele de relaxare, ii va folosi copilului foarte mult cand va fi adult, atat in viata personala cat si in cea profesionala.
7. Rezultatele finale sunt cu siguranta mult mai bune, chiar si pentru elevii care au venit la pregatire cu un nivel de cunostinte mai scazut. In plus, aceste rezultate se vor vedea si pe viitor, nu doar in atingerea scopului intermediar (ex: bacalaureat, intrarea la facultatea dorita, etc).

Daca ai nevoie de un plan personalizat pentru copilul tau atunci iti recomandam Cursul de Managementul Invatarii, unde acesta isi va descoperi stilul de invatare, va fi indrumat sa isi formuleze obiective clare in ceea ce priveste invatarea si sa isi creeze un plan de invatare individual adaptat propriilor nevoi si abilitati.

Sa nu uitam de asemenea, ca:

Fiecare reusita merita recompensata. Fie ca este vorba de o mica atentie sau doar de un zambet si un simplu “multumesc” sau “sunt mandru/a de tine”, copilul are nevoie sa se simta incurajat si este cel mai bun cadou pe care il poate primi de la parintele lui. Nimic nu motiveaza copilul mai bine decat sa vada ca este apreciat pentru efortul depus. Este dovada clara ca parintele lui il intelege si ii acorda atentia necesara.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.