7 Criterii in alegerea celui mai bun liceu
Ca parinti, ne dorim pentru copiii nostri cel mai bun liceu. Chiar daca cei mai multi parint poate ca stiu deja ce liceu este cel mai potrivit pentru copilul lor, ceva ajutor in plus nu strica niciodata.
Pentru ca este o alegere importanta, avand un impact major in dezvoltarea copiilor nostri, trebuie sa luam in calcul toate variantele si sa alegem in cunostinta de cauza.
Important de stiut pentru parintii elevilor care urmeaza sa inceapa clasa a 8-a din toamna – Centrele VictoriaEdu organizeaza programe de meditatii pe tot parcursul anului scolar, dar si in timpul verii pentru a ne asigura ca vor incepe anul scolar cu bine, stapanind materia si fiind increzatori in capacitatea lor de a obtine rezultate bune si foarte bune la examenele de Evaluare Nationala.
De asemenea, in cursul anului organizam mai multe serii ale cursurilor pentru dezvoltare personala care ii vor ajuta sa aleaga un traseu educational potrivit abilitatilor lor (Orientare Vocationala), sa invete cum sa invete cu succes in stilul lor (Managementul Invatarii) si sa intelegea puterea cuvintelor in relatiile cu ei si cu ceilalti (Leadership).
Iata 7 criterii in alegerea celui mai bun liceu pe care multi parinti le lasa pe plan secundar, desi sunt foarte importante pentru cum se va simti si dezvolta copilul lor in urmatorii patru ani. Descarca si infograficul dedicat copiilor (click aici); astfel veti putea parcurge procesul impreuna.
- Defineste mai intai nevoile copilului tau
Liceul de top din oras nu reprezinta neaparat si cea mai buna alegere pentru copilul tau. Unii copii invata mai bine intr-un mediu in care totul este foarte bine structurat, in timp ce altii se simt mai confortabil intr-unul in care li se ofera o libertate mai mare. Afla de la parintii elevilor care deja studiaza la acel liceu care este tonul conducerii si abordarea profesorilor la clasa.
- Cantareste bine optiunile
Informeaza-te temeinic cu privire la optiunile existente, fara preconceptii sau pretentii. Doar faptul ca un procent semnificativ din colegii copilului tau aleg un anumit liceu, nu inseamna neaparat ca aceasta este si cea mai buna optiune pentru fata sau baiatul tau. Incearca sa iti imaginezi cum s-ar simti copilul tau in acel liceu inainte de a lua o decizie. Calitatea mediului educational tine si de bunastarea emotionala a copiilor.
- Ia in considerare oportunitățile extrascolare
Pentru viitorul copilului tau si deplinatatea dezvoltarii sale este important ca liceul pe care il va urma sa ii ofere posibilitatea de a se inscrie si la activitati extracurriculare. Fie ca acestea se petrec in interiorul liceului sau in proximitatea acestuia, copilul va putea participa la cercuri de activitati, competitii, proiecte de voluntariat sau cursuri pentru dezvoltare personala. Cerceteaza site-urile liceelor pe care le ai in vedere si afla daca organizeaza activitati extrascolare sau daca astfel de centre se gasesc in apropierea lor.
- Cauta indicii despre calitatea mediului educational
Afla care a fost gradul de promovabilitate de la BAC in ultimii ani pentru a-ti face o idee despre calitatea mediului educational. Daca aceasta este in crestere poate fi un bun indicator ca profesorii au in vedere calitatea rezultatelor obtinute de elevii lor si ca exista o precupare pentru ca acestia sa inteleaga bine materia. Un alt element edificator ar putea fi si comparatia mediilor de admitere cu cele de absolvire. Astfel iti vei putea da seama daca liceul respectiv, nu doar atrage copiii cu medii mari, dar are si profesorii care pot continua dezvoltarea copiilor in cei patru ani de scoala.
- Nu uita de factorii practici
Ideal ar fi ca drumul zilnic pana la liceu si inapoi sa nu ii ia copilului mai mult de 60 de minute. Gaseste un liceu care este aproape sau catre care exista transport direct, sigur si stabil. Probabil ca va uita ceva acasa si va trebui sa traga o fuga rapida pana la ora limita sa aduca proiectul la liceu. La fel de probabil si tu va trebui sa ajungi la liceu repede pentru sedinte sau alte chestiuni logistice. Dincolo de situatiile de urgenta, este util ca drumul spre si de la liceu sa nu-i consume prea mult timp pe care l-ar putea valorifica prin studiu si alte activitati.
- Vorbeste cu copilul tau
Cercetatorii spun ca la varsta intrarii la liceu copiii sunt complet independenti si este recomandat sa faca propriile alegeri in ceea ce priveste traseul educational. Noi ca parinti ii putem indruma si ajuta cu sfaturi pragmatice, insa este bine sa ii lasam pe ei sa ia decizia finala. Uneori este greu sa respectam acest deziderat pentru ca nu intotdeauna ei pot anticipa consecintele alegerilor facute. Inarmeaza-te cu multa rabdare si incepe procesul de indrumare din timp si in pasi marunti pentru a te asigura ca ajunge la cea mai buna concluzie pentru viitorul lui. Fii deschis fata de parerile copilului, ar putea chiar sa te surprinda cu optiuni bune la care tu nici nu te-ai gandit.
- Mergi in teren pentru validarea informatiilor
Odata ce ati ajuns la o lista scurta de 2-3 licee, ar fi util sa si mergi sa le vizitezi impreuna cu copilul tau. Alegeti o zi obisnuita in care se tin ore si veti putea observa cum interactioneaza profesorii cu elevii, dar si comportamentul elevilor intre ei pe durata pauzelor. E bine sa ai in vedere liceul in care ai observat o legatura deschisa intre profesori si elevi, un comportament pozitiv pe holuri si in clase, dar si disponibilitatea profesorilor de a discuta cu parintii.
Nu uita de criteriile copilului tau – un super teren de baschet, o trupa de teatru sau revista liceului, oricat de neimportante pentru tine, pot fi argumente puternice pentru a-l indruma spre acel liceu.
Descarca prin click aici si infograficul dedicat elevilor cu toate cele 7 criterii, usor de urmarit pentru copilul tau. Astfel veti putea colabora in procesul de alegere a celui mai bun liceu.
Note bune cu VictoriaEdu!
Centrele VictoriaEdu din Bucuresti (Lujerului, Unirii, Victoriei) isi propun sa fie un real suport in viata elevilor.
Dincolo de rezultate scolare bune, pachetele de meditatii din Centrele VictoriaEdu iti ofera si consiliere psihopedagogica permanenta, atat pentru copii, cat si pentru parinti, raport lunar al progresului si informare vocationala. Te asteptam cu drag la o testare initala gratuita!
Mult succes tuturor elevilor si inspiratie in procesul de alegere al liceului!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.