Concurs MatExpert

 

Concurs MatExpert – Concurs de Matematica pentru elevii claselor IV-XII – Editia a 4-a (2020)

 

Profesori Coordonatori

Diana Vrancianu / Profesor Matematica VictoriaEdu

Laurian Filip / Credit Risk Data Scientist Dell

 

1. De ce MatExpert?

Ideea acestui concurs a aparut din dorinta de a oferi copiilor un cadru in care sa redescopere placerea ”luptei” cu problemele de matematica. Ca fosti olimpici si rezolvatori de probleme, noi intelegem apetitul pentru intrebarile dificile si satisfactia victoriei dupa un efort concentrat.

 

De asemenea, stim ca este important ca problemele sa nu fie frustrante, complet in afara puterilor de rezolvare ale unui elev de nivel bun sau foarte bun si sa nu necesite parcurgerea materiei scolare cu mult in avans.

 

2. Structura Subiectelor

Sub motto-ul ”Victoriosi prin educatie!” organizam acest concurs cu subiecte compuse atent, astfel incat sa urmeze programa scolara actuala, dar sa fie suficient de provocatoare incat sa trezeasca interesul elevilor in cautare de performanta. Ele sunt structurate in trei parti, cu itemi formulati diferit.

 

Prima parte contine intrebari de tip grila, iar partea a doua si a treia vizeaza ablitatea elevilor de a redacta complet si corect rezolvarea unei probleme.

 

Exercitiile din partea a doua au un caracter mai mult calculatoriu, pe cand cele din partea a treia vor cere concurentului sa demonstreze sau sa verifice o relatie data.

 

Am ordonat crescator exercitiile dupa valoarea punctajului si dupa nivelul lor de dificultate, desi stim ca cele mai usoare probleme sunt … cele pe care stii sa le rezolvi.

 

Succes!

 

Pentru inscrierile elevilor la Concurs MatExpert (2019), click aici. 

 

3. Detalii Concurs MatExpert

a). Durata concursului: 3 ore

 

b). Locatie Desfasurare:

 

c). Programa:

  • click aici pentru a descarca programa concursului.

 

4. Diana Vrancianu – Profesor Coordonator MatExpert 

 

„Amintirea mea preferata din perioada in care participam la concursurile de matematica este starea aceea. E foarte greu de explicat exact, dar cred ca toti cei care iubesc competitiile si matematica o cunosc.

 

E o combinatie uluitoare intre adrenalina si concentrare pe care eu nu am mai intalnit-o altundeva. Incepe in secunda in care primesti subiectele. Le scanezi cu privirea, ca pe un inamic vechi, pe care il respecti si de care, ce-i drept, ti-a cam fost dor. Apoi isi face loc concentrarea si ideile incep sa curga. Tacticile, strategiile, tachinarile.

 

Lovesti problema cu primul truc ce-ti vine in minte, ea raspunde cu un caz particular dificil. Incerci o abordare muncitoareasca, ea da inapoi cu niste calcule frustrante. Te repliezi si iti numeri pierderile: niste rabdare si ceva minute. Nu-i nimic, mai ai un as in maneca: Imaginatia.

 

Faci loc creativitatii si problema nu mai are cu ce sa raspunda, iesi victorios si bucuria reusitei te inunda. Sau nu… si atunci declari ca ai pierdut o lupta dar nu si razboiul, pentru ca in acele ore de concurs, desi te foiesti in scaun, sau gesticulezi, sau iti rozi unghiile, sau stai nemiscat, indiferent de cata ciocolata ai mancat inainte, mintea ta e acolo, intr-un loc in care nu esti copil, ci general – comandant-suprem gata sa se ia la tranta cu orice problema… de matematica.”

 

Diana Vrancianu / Profesor matematica VictoriaEdu.

 

Pentru inscrierile elevilor la Concurs MatExpert, click aici.

 

Concursuri Matematica

Meditatii

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.