Concurs MatPractik

 

Concurs MatPractik – Concurs de Matematica pentru elevii claselor IV-XII – Editia a 4-a (2020)

 

Profesor Coordonator

Daniel Boboiceanu / Profesor matematica VictoriaEdu

 

1. De ce MatPractik?

Am creat acest concurs din dorinta de a ne adresa copiilor care doresc sa-si dezvolte o gandire analitica, bazata pe intuitie, creativitate, simt practic si imaginatie, aspecte care sa-i ajute sa inteleaga domeniile practice care se imbina perfect cu cele abstracte ale matematicii.

 

Dorinta noastra este sa aratam copiilor ca Matematica este o materie accesibila, practica, prezenta in toate aspectele vietii noastre, care poate fi prezentata pe limba tuturor, fara formalism si teoretizare excesiva.

 

2. Structura subiectelor

Sub motto-ul ”Victoriosi prin educatie!” organizam acest concurs cu subiecte compuse atent, astfel incat sa urmareasca programa scolara, programa scolara de olimpiada si probleme cu enunturi dupa un modelul adoptat in competitiile asemanatoare din alte tari, care sa fie suficient de provocatoare incat sa trezeasca interesul elevilor in cautare de performanta.

 

Concurentii vor aborda subiecte cu rezolvari scurte “lipsite de formalism anost”. Subiectele vor avea grade de dificultate diferite si elevii vor putea sa rezolve probleme cu un grad mai scazut de dificultate, pentru a capata incredere, ca mai apoi sa treaca la probleme mai complexe, care sa le stimuleze gandirea matematica practica.”

 

Succes!

 

Pentru inscrierea elevilor la Concurs MatPractik, click aici.

 

3. Detalii Concurs MatPractik

a). Durata concursului: 3 ore

 

b). Locatie Desfasurare:

  • Bucuresti: Centrul VictoriaEdu Unirii – Splaiul Unirii nr. 4, bloc B3, Tronson 3, Et. 4, Sitraco Center – Aripa noua

 

c). Vezi probleme pregatire pentru concurs:
Probleme MatPractik Set 1
Probleme MatPractik Set 2

 

4. Daniel Boboiceanu – Profesor Coordonator MatPractik

 

„Din ce in ce mai des ma intreaba copiii pe care ii pregatim, la ce ii ajuta matematica in viata de zi cu zi si de multe ori tot ei imi spun ca matematica ii ajuta sa se descurce la magazin, cand trebuie sa verifice restul pe care il primesc de la casier.

 

Fara sa fie imposibil, este destul de dificil sa convingi un copil de gimnaziu, sau chiar liceu, ca matematica se afla la baza lucrurilor sau fenomenelor care ne inconjoara in viata de zi cu zi.

 

Practic, aproape orice am creat si se afla in jurul nostru: cladiri, telefoane, monumente, masini, avioane, roboti etc, aplicatiile atat de utile astazi (jocuri, retele de socializare, aplicatii medicale, statistici, sisteme bancare, contabilitate, etc), au fost realizate cu ajutorul matematicii.

 

Desigur, vorbim despre matematica superioara, matematica aplicata dar, pentru a ajunge sa stapanim acel nivel trebuie sa incepem cu bazele matematicii si este exact ceea ce invata copiii la scoala.

 

Probabil, una dintre cele mai cunoscute expresii pe care ati auzit-o este „Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!” si cum in matematica de cele mai multe ori si teoria este grea, putem considera ca pentru matematica practica nici nu exista. Sa fie oare asa? Cu siguranta nu este si ne dorim sa va aratam ca matematica este practica.

 

Ea a aparut in urma cu mii de ani ca o solutie la lucruri practice: masurarea terenului agricol (Geometria), calculul productiilor agricole, evidenta stocurilor, constructia drumurilor, caselor si monumentelor. Si pentru ca matematica a fost de mare ajutor oamenilor, acestia au facut pasul de la concret (practic) la abstract, au inlocuit cifrele cu litere ca sa rezolve probleme generale, abstracte si au numit ramura nou creata Algebra.

 

Ulterior au observat ca marea majoritatea a fenomenelor si sistemelor pot fi modelate matematic folosind concepte si termeni matematici. De asemenea, avem azi sisteme decizionale tehnice si economice bazate pe modelarea Matematica.”

 

Daniel Boboiceanu / Profesor matematica VictoriaEdu.

 

Pentru inscrierea elevilor la Concurs MatPractik (2020), click aici.

 

Concursuri Matematica

 

Meditatii

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.