Sectorul IT este cel mai dinamic din economia romaneasca, dar si din lume. Pe masura ce noile tehnologii transforma comportamentul de consum, dar si felul in care se organizeaza si functioneaza companiile, oportunitatile profesionale si antreprenorialepe care le au la dispozitie programatorii devin din ce in ce mai mari.
Unul dintre cei mai buni 20 de specialisti in securitate cibernetica din lume, Stefan Tanase declara recent ca „Programatorii romani sunt cunoscuti in toata lumea, te intalnesti cu ei pe la conferinte, te intalnesti cu ei in echipe mari de cercetare cum ar fi Google sau Facebook. De ce sunt copiii mult mai buni la informatica, la noi decat in alte parti? Nu as putea sa spun exact. Cred ca suntem o natie de oameni destepti si carora ne place sa cream lucruri utile”. (Sursa: Digi24.ro)
Centrele VictoriaEdu continua sa dezvolte portofoliul oportunitatilor educationale pe care le ofera elevilor prin lansarea a trei cursuri de programare pentru copii (disponibile in VictoriaEdu Victoriei): Cursuri de Programare pentru Scratch (cls. 3-6), HTML CSS (cls. 4-8) si HTML CSS JavaScript (cls. 9-12).
Educatia STEAM furnizata in cadrul centrelor VictoriaEdu presupune antrenarea si mentinerea curiozitatii fata de realitatea lumii inconjuratoare. Fiind antrenati in activitatii practice elevi inteleg importanta si aplicabilitatea cunostintelor dobandite la scoala in viata de zi cu zi si mai ales in constructia propriului viitor.
Cursurile de programare sunt astfel concepute incat sa contribuie la incurajarea dialogului si la dezvoltarea gandirii critice a copiilor. Educatia STEAM inlatura limitarile copiilor si le inlocuieste cu descoperirea, surprinderea, investigatia, creatia, inovatia, ingienozitatea si formeaza spriritul critic.
Viitori adulti intr-o lume digitala, copiii de azi trebuie sa fie angajati intr-un proces de invatare experientiala, sa fie in permanenta implicati in activitati creative, sa intelega ce inseamna sa isi asume riscuri, sa persevereze in rezolvarea problemelor si sa invete cum sa colaboreze. Ei vor deveni astfel cetatenii, inovatorii, educatorii, liderii secolului XXI!
Industria IT are nevoie de viitori profesionisti, in prezent 120.000 de specialisti lucreaza in domeniul acesta (Forbes). Conform unei analize recente a Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Romania are nevoie de 150% mai multi specialisti in domeniu.
Conform Ziarul Financiar, pe baza datelor de la INS, programatorii se afla printre cei care s-au bucurat in 2016 de cele mai mari salarii medii, acestea ajungand aproape la 6.000 de lei net salariu lunar.
Avand in vedere cresterea exponential a afacerilor din idustria IT, dar si deficitul candidatilor, se resimte o crestere accelerata a salariilor. Astfel, programatorii obtin salarii de 2,6 ori mai mari comparativ cu salariul mediu pe economie.
Potrivit expertilor Microsoft, finalul anului 2020 va aduce cu sine o lume preponderent digitala.
Intreaga Generatie C („conectata”) va resimti digitalizarea societatii, care presupune si o digitalizare a muncii – implicatiile nu se limiteaza la programatori, ci toate meseriile incep sa aiba din ce in ce mai multe component digitale.
De aceea, indiferent ce profesie isi va alege, pentru a se putea adapta cu success acestei transformari permanente, esteesential pentru copiii de astazi sa se familiarizeze cu domeniul IT cat mai devreme.
Mai mult decat atat, limbajul de programare invatat din copilarie dezvolta gandirea laterala, ii invata cum sa organizeze un proiect complex in segmente si etape de rezolvare. Programarea ii ajuta pe copii sa isi dezvolte o gandire creativa, incurajandu-i sa experimenteze constant, sa isi puna intrebari si sa isi exploreze propriile idei. De asemenea, programarea le ofera copiilor increderea in propriile forte prin transformarea ideilor in realitate.
Viitorul copiilor se construieste din timp, mereu in pas cu dezvoltarea continua a lumii digitale si a pietei muncii.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.