
Diana Vrancianu – Noul Manager al Centrului VictoriaEdu Victoriei (Bucuresti)
Astazi o cunoastem mai bine pe domnisoara profesoara de matematica Diana Vrancianu, noul manager al VictoriaEdu Victoriei – primul centru dintre cele 4 existente in prezent.
Diana face parte din prima echipa de profesori cu care s-a lansat VictoriaEdu (pe vremea aceea, Centrul da Vinci). In acesti 4 ani a evoluat foarte mult, fiind implicata treptat in activitati organizatorice, in alcatuirea echipei de profesori, dar si in realizarea materialelor oferite copiilor si parintilor.
Catalin Dicu, fondatorul VictoriaEdu Center, a vazut in Diana de la inceput un potential imens, pe care domnisoara profesoara l-a confirmat si chiar depasit. Tocmai datorita acestui fapt, Catalin a considerat ca este cea mai potrivita persoana pentru a duce mai departe VictoriaEdu Victoriei.
Unul dintre proiectele coordonate de Diana Vrancianu este concursul de matematica MatExpert, acesta ajungand la cea de-a treia editie in anul scolar 2017-2018.
Marturie pentru caracterul si dedicatia Dianei este si voluntariatul in cadrul proiectului Clubul de Educatie Alternativa (initiat de Policy Center for Roma and Minorities), unde a sustinut sedinte de matematica remediala pentru elevi a doua scoli din cartierul Ferentari.
Zilele acestea am reusit sa stam putin de vorba cu Diana si sa aflam cum a inceput aceasta calatorie de la pasiunea pentru matematica la antreprenor educational.
1. Cum anume ati descoperit matematica?
Eu am fost un copil norocos. Parintii mei au reusit, inca de cand eram foarte mica, sa imi arate cat de interesant este sa descoperi lucruri noi. Astfel ca la scoala, in primele clase, eram implicata la toate orele si aveam rezultate foarte bune.
Am avut si o invatatoare exceptionala care a stiut sa ma motiveze si sa imi sporeasca dragostea fata de invatat. Undeva pe parcurs, matematica s-a distantat de celelalte materii. Cred ca a avut legatura cu faptul ca era cea mai provocatoare dintre toate.
Am amintiri foarte vii cu mine de cand eram mica, petrecand ore in sir incercand sa rezolv probleme din ce in ce mai grele. Satisfactia reusitei de atunci cred ca a fost motorul intregii mele cariere.
Dar eu ajung sa redescopar matematica periodic. In clasa a 6-a am descoperit ca ador geometria cand am fost singura din judetul meu care a facut o anumita problema la olimpiada. In acel moment am simtiti ca in sfarsit am gasit punctul meu forte si pot sa am incredere in mine.
Mai apoi, matematica mi-a oferit sansa de a cunoaste oameni din toata tara cu pasiuni si personalitati cu care eu rezonam. Devenisem o adolescenta care se baza pe olimpiade si concursuri pentru a calatori, matematica fiind un fel de job exotic cu recompense pe masura.
Apoi prin clasa a 11-a am descoperit ca matematica poate fi un fel de pansament emotional. Faceam matematica pentru ca se intampla ceva fantastic cu mine: ajungeam la un nivel de concentrare pe care nu il mai traisem pana atunci. Reuseam sa ma izolez de orice zgomot, imagine sau gand care nu era legat de problema sau teorema la care munceam.
Tot atunci am descoperit si ca matematica e chiar usoara comparativ cu alte capitole din viata de zi cu zi. Cum asa? Pentru ca o propozitie matematica e ori falsa, ori adevarata – spre deosebire de evenimentele din cotidian care sunt pline de nuante.
Acum, ca profesoara, redescopar diferite valente ale matematicii, odata cu elevii mei. De exemplu, daca eu am facut toata viata matematica din pasiune, ei ma provoaca sa ii gasesc utilitatea in domeniile care ii intereseaza pe ei. Asa am descoperit ca fractiile sunt importante in muzica, sirurile recurente in desen, functia arctangenta isi baga coada in economie, combinatorica in programare, functiile in biofizica si asa mai departe.
2. De ce ati ales să deveniti profesoara de matematica?
Desi in liceu am oscilat putin (ca orice adolescent care se respecta, nu-i asa?), ideea de a fi profesoara de matematica e bine inradacinata in mintea mea inca din clasa a 7-a si nu m-a parasit deloc pe parcurs.
Ii datorez asta in totalitate profesorului meu de matematica din gimnaziu. Domnul Rotaru, un profesor extraordinar. Nu doar ca preda matematica intr-un mod savuros, prin care lectiile ramaneau din clasa lipite in minte, dar a si vazut in mine niste calitati in care eu nu as fi indraznit sa am incredere fara sustinerea dumnealui.
Datorita oglindirii prin perspectiva sa m-am vazut si eu capabila, curajoasa, elocventa, puternica. Am vrut sa pot face si eu copiilor un astfel de cadou. Adica in primul rand sa-i ajut sa invete matematica cu drag si usurinta, iar in al doilea rand, sa le ofer sustinerea si increderea de care au nevoie pentru a-si atinge obiectivele.
3. Cum a fost primul contact cu VictoriaEdu?
Eu sunt profesoara in centrul din Victoriei inca de la inceputul primului an de activitate. Cred ca eram la unul dintre cursurile de instruire cand a venit primul cursant. Aveam 22 de ani si destul de multe emotii, fiind primul job adevarat, chiar si primul interviu la care am participat.
Inainte sa ma angajez cautam un loc unde sa-mi incep cariera de profesoara, pentru ca eram in anul I de master si nu mai aveam rabdare. Cred ca tocmai dorinta mea puternica de a preda si pasiunea pentru matematica m-au facut sa ies in evidenta si sa capat destul de repede un loc central in echipa.
M-a bucurat si faptul ca, fondatorul VictoriaEdu, Catalin Dicu (si managerul centrului din Victoriei de la acel moment) a vazut in mine potentialul de a-mi indeplini aspiratiile si mi-a acordat increderea de a-mi incepe cariera in echipa sa initiala de profesori.
4. Ce v-a surprins in rolul de profesoara la VictoriaEdu Victoriei?
Am descoperit, in primul rand, multe lucruri despre mine: ca vreau si pot sa muncesc foarte mult pentru educatia elevilor mei fara sa obosesc sau sa ma plictisesc, ca atunci cand e nevoie pot fi foarte creativa si pot nascoci multe jocuri, ca imi place la fel de mult sa lucrez cu toate grupele de varsta, dar si ca inca am (si probabil voi avea mereu) emotii la inceputul fiecarei sedinte cu cate o grupa noua.
Am inteles si multe lucruri despre elevi, cum ar fi ca aceeasi tehnica nu functioneaza la toti si ca fiecare copil are nevoie de abordari personalizate in functie de stilul sau de invatare; am invatat ca pentru ei conteaza enorm sa fie intelesi, ascultati si implicati in tot procesul educational; am realizat cu tristete ca multi nu stiu de ce si pentru ce invata; am descoperit ca in fiecare dintre elevii nostri exista o stralucire unica, pregatita sa lumineze de indata ce dam la o parte frica, nesiguranta si confuzia.
Si nu mai putin important, am constat ca absolut toti parintii cu care lucram vor tot ce e mai bun pentru copilul lor si ca apreciaza comunicarea rapida si informatiile punctuale pe care noi le oferim. Si, desigur, ca unii au nevoie de sustinere, sfaturi si un cadru prietenos si profesionist in care sa stabileasca impreuna cu copiii lor asteptarile pe care le au unii de la ceilalti.
5. Cum ati ales sa deveniti antreprenor?
Pasul spre antreprenoriat a fost facut din nevoia de a materializa si mai mult implicarea si increderea mea in Metoda VictoriaEdu. Fiind in familia VictoriaEdu inca de la inceput, m-am bucurat, plina de mandrie, de fiecare data cand pornea la drum un centru nou, iar acum este randul meu sa contribui.
Decizia a venit firesc, intr-un moment in care mi-am dat seama ca pot si vreau sa imi asum rolul de leader adaptand modelul managerial pe care l-am observat in acesti 4 ani.
6. De ce o afacere în domeniul educațional?
Pentru mine nu s-ar fi pus problema altui domeniu. Energia si pasiunea mea sunt investite in totalitate in a ajuta cat mai multi elevi sa isi atinga obiectivele, invatand cu bucurie.
Mai mult, pentru mine VictoriaEdu nu e doar o afacere, e indeplinirea visului meu cel mai ambitios: imi doresc sa produc educatie de calitate, care sa schimbe mentalitati si sa creeze oameni corecti, ambitiosi, disciplinati si profesionisti.
Cred cu tarie ca momentele petrecute alaturi de noi pot influenta destinele elevilor nostri, oferindu-le exact ce au nevoie pentru a se transforma in adultii ce vor ei sa fie si de care societatea romaneasca are atat de mare nevoie.
7. Care este rolul ideal al profesorilor in viata elevilor?
Eu stiu ca un profesor bun isi ajuta elevii sa inteleaga si sa asimileze usor si repede materia predata. Totusi, un profesor ideal face mai mult decat atat. El trebuie sa inspire elevul, sa-i dea curaj, incredere si sa-l ajute sa se descopere.
Uitandu-ma la echipa pe care o avem noi la VictoriaEdu Victoriei, imi creste inima de bucurie sa vad ca reusim sa facem toate lucrurile de mai sus: elevii infloresc la materiile la care se pregatesc in centrul nostru, dar si mai important decat atat, ajung sa vada in profesori un sprijin real pe toate planurile.
8. Ce anume va doriti sa realizati prin intermediul VictoriaEdu Victoriei?
Cel mai mult imi doresc sa-i vad pe copii venind bucurosi la ore. Satisfactia lor ca inteleg ce li se explica, ca pot adresa intrebari, ca sunt ascultati si indrumati este scopul meu si al echipei mele.
Iar pe termen lung, imi doresc sa contribui, alaturi de celelalte centre VictoriaEdu, la imbuntatirea sistemului educational din Romania prin oferirea unui cadru onest de evaluare si instruire pentru elevi, complementar celui de la scoala.
Fa-ne o vizita in Centrul VictoriaEdu Victoriei si beneficiaza de testarea initiala gratuita pentru copilul tau (nivel cunostinte, stil de invatare, personalitate). Suna azi la 0723 772 727 pentru detalii si programari.
VictoriaEdu Victoriei
Calea Victoriei, nr 155, Bloc D1, Tronson 6, et 2, Sector 1, Bucuresti.
Tel: 0723 772 727
Email: victoriei@victoriaedu.ro
Va asteptam!
Echipa VictoriaEdu Center
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.