15 Sfaturi in 4 Momente Cheie pentru Elevii care Sustin Examene Nationale

15 Sfaturi pentru Examene Nationale

 

Pentru ca elevii nu sustin in mod repetat examene de-a lungul anilor, Evaluarea Nationala si BAC-ul sunt momente iesite din comun. Dincolo de nivelul cunostintelor si antrenamentul in rezolvarea subiectelor, examenele au si ele secretele lor.

 

Este usor de inteles de ce copiii pot neglija anumite aspecte importante pe durata unui examen (din cauza lipsei de experienta in ceea ce priveste abordarea acestuia). Tocmai de aceea va prezentam cateva dintre recomandarile si discutiile pe care le purtam cu elevii care fac pregatire in Centrele VictoriaEdu pentru a ne asigura ca acestia intra in salile de examimare avand toate instrumentele care le pot asigura succesul.

 

Cu siguranta, cel mai important pas pentru a obtine rezultatele dorite la un examen este sa stapanesti foarte bine materia. Presupunand ca acest lucru este realizat, mai sunt cateva detalii la care e bine sa fii atent:

 

15 Sfaturi in 4 Momente Cheie pentru Elevii care Sustin Examene Nationale

 

1. In ziua dinaintea examenului

 

– Odihneste-te suficient – In general inainte de un examen timpul acordat invatarii ocupa o mare parte din program si multi elevi sunt tentati chiar sa diminueze orele de somn pentru a invata. Chiar daca ai facut acest lucru in perioada de invatare, este foarte important ca in seara dinaintea examenului sa dormi suficient. Vei avea un randament mult mai mare si vei putea fi mai atent la detalii si mai creativ daca esti mai odihnit. In general pentru adolescenti sunt recomandate 8-10 ore de somn.
– Obisnuieste-te sa fii activ dimineata – Atat probele de Evaluarea Nationala cat si cele de Bacalaureatul au loc in prima parte a zilei (incepand cu ora 9:00). In minivacanta dedicata invatarii pune ceasul sa sune astfel incat la ora 9:00 sa incepi sa inveti. Astfel, te vei obisnui sa lucrezi dimineata si vei putea fi mai atent la examen.
– Mananca echilibrat. O indigestie poate sa iti afecteze destul de mult concentrarea. De aceea este important sa ai grija ce mananci atat in dimineata examenului cat si in seara precedenta. Alege alimente mai usoare, pe care le-ai mai incercat anterior si despre care stii ca sunt potrivite pentru tine.
– In ziua dinaintea examenului, daca se poate, incearca sa parcurgi acele informatii la care stii ca ai mai intampinat dificultati. Este posibil ca o zi sa nu fie suficienta pentru o recapitulare finala. De aceea, cand realizezi planul de invatare este recomandat sa iti rezervi mai multe zile pentru recapitulare in care sa treci de mai multe ori prin toata materia.

 

2. Inainte de examen

 

– Ia la tine toate materialele de care ai nevoie – pentru examene ai voie sa scrii doar cu pix/ stilou albastru, folosind o singura nuanta. De aceea este indicat sa ai la tine mai multe pixuri de aceeasi culoare. Cand alegi pixurile asigura-te ca ele nu curg deoarece eventualele pete pot fi considerate „semn”. La matematica si fizica este recomandat sa ai la tine un creion bine ascutit, rigla sau echer si un instrument pentru trasarea cercurilor.
– Nu lua cu tine obiecte cu care nu ai voie in sala de examen – gentile, ghiozdanele, cartile, fisele, telefoanele, calculatoarele sau orice alte obiecte care nu sunt necesare redactarii lucrarii se depoziteaza intr-o sala separata. Ia cu tine un rucsac suficient de mare pentru a le pune pe toate intr-un singur loc. astfel iti va fi mai usor sa le predai si sa le recuperez.
– Asigura-te ca esti gata de lucru – Inainte de inceperea examenului, bea apa, mananca daca ai nevoie si mergi la toaleta. In timpul examenului toate aceste lucruri vor fi mult mai dificil de facut si te vor face sa pierzi din timpul dedicat scrisului.

 

3. In timpul examenului

 

– Organizeaza eficient timpul – Citeste toate subiectele si gandeste-te cat timp iti va lua rezolvarea fiecaruia. Este foarte important sa abordezi toate subiectele, astfel iti dai sansa de a primi cel putin cateva puncte pentru abordare.
– Noteaza pe ciorna toate punctele pe care le ai de rezolvat si taie-le pe masura ce le termini. Astfel, te asiguri ca nu ai ratat nici un subpunct. De asemenea, acolo unde cunosti baremele de notare poti nota si aceste aspecte pentru a fi sigur ca le incluzi in lucrarea ta.
– Lasa timp pentru verificare – chiar daca stii bine materia si in general nu faci erori de calcul sau de exprimare, este foarte important sa faci verificarea. Pe parcursul unui examen, datorita stresului este posibil sa apara diferite erori, sau sa sari anumite aspecte, pe care le poti remedia la verificare.
– Acorda timp pentru transcrierea de pe ciorna – ciornele nu se corecteaza, asa ca tot ce nu este transcris pe foaia de examen nu primeste puncte. Programeaza-ti timpul astfel incat sa ai suficient timp pentru transcriere si verifica de mai multe ori ciorna si foaia de examen pentru a te asigura ca nu ai uitat nimic.
– Foloseste tot timpul acordat – nu pleca mai devreme din sala de examen. Daca ai terminat lucrarea foloseste timpul ramas pentru verificare si incearca sa reiei exercitiile pe care nu ai stiut initial sa e rezolvi. E posibil ca la a doua sau a treia incercare sa iti vina ideea potrivita.

 

4. Dupa examen

 

– Verifica baremul de notare si incearca sa iti evaluezi corect lucrarea. Astfel, vei sti daca apar greseli de notare si daca e necesar sa faci o eventuala contestatie.
– Acorda-ti putin timp pentru relaxare – un examen poate consuma foarte multa energie si genera un nivel ridicat de stres. De aceea, e recomandat sa gasesti o modalitate de a-ti „Reincarca bateriile”. Poti face acest lucru iesind cu prietenii, dormind sau facand alte activitati placute si relaxante pentru tine.
– Reintoarce-te la invatat! Profita de timpul dintre doua examene pentru a te pregati pentru urmatoarea proba. Desi distanta intre doua examene este destul de mica, poti folosi acest timp pentru a recapitula cateva aspecte.

 

Multa bafta!

Echipa VictoriaEdu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.