Educatia si sportul de echipa

De ce educatia si sportul de echipa trebuie sa se completeze inca din frageda copilarie?

Educatia este cea mai importanta activitate umana care pregateste oamenii sa devina elemente active si echilibrate ale vietii sociale. Cuvantul educatie, derivat al substantivului „educatio”, inseamna crestere, hranire, cultivare.

Educatia  se realizeaza prin instruire, lectura, studiu individual si in grup, inspiratie, experimentare si interactiune cu oamenii din jurul nostru. Prin definitie, omul este o fiinta sociala facuta sa traiasca in comunitate si personalitatea sa se formeaza la interacțiunea cu mediul social, la contactul cu ceilalți semeni. Gordon Allport, psiholog implicat in studiul personalitatii, a spus ca personalitatea constituie un construct social.

Jocul este o activitate recreationala in care sunt implicati unul sau mai multi jucatori, fiind definit printr-un scop pe care jucatorii incearca sa-l atinga si un set de reguli care stabilesc ce pot face jucatorii. Jocurile pot implica un singur jucator, dar mai des implica o competiție intre doi sau mai multi jucatori.

Competitia este o forma de interactiune psiho-sociala mutuala constand in rivalitatea sau concurenta dintre doua sau mai multe persoane pentru atingerea unui scop si poate fi orientata prin educare, spre cooperare.

Sportul (Jocul) de echipa contribuie la educatia si formarea personalitatii copiilor prin conectarea acestora la comunitate, facilitand si accelerand experientele necesare invatarii prin interactiunile pe care copiii le stabilesc cu echipa, antrenorul, membrii clubului si spectatorii si presupune participarea la competitii care prin educare, determina realizarea unei cooperari, necesare atingerii rezultatului dorit, un obiectiv comun, recunoscut si apreciat de comunitatea in care traiesc copiii.

Sportul (Jocul) de echipa este cel mai practic si placut accelerator educational in care copiii experimenteaza prin joc, pe toata durata anului competitional – campionat, cupe, turnee interne si internationale sau pe durata ciclurilor multi anuale, campionate europene si mondiale pentru juniori, cadeti si tineret – comportamentele si atitudinile necesare transformarii lor in oameni activi si echilibrati ai vietii sociale.

Sportul (Jocul) de echipa si educatia trebuie sa se completeze inca din frageda copilarie pentru ca ciclurile sportive relativ scurte 1, 2, 5 ani (antrenament >> invins >> antrenament >> invingator >> antrenament >> invins >> antrenament >> invingator) prin componentele sale practice, prin experientele si emotiilor reale generate, reprezinta un accelerator educational pentru copii. Impreuna cu educatia scolara si sociala, sportul contribuie intr-un mod substantial la formarea personalitatii acestora si la transformarea lor in oameni activi si echilibrati in viata sociala, oameni care vor intelege si parcurge mai usor ciclurile mai lungi ale vietii (munca >> esec >> munca >> succes >> munca >> esec >> munca >> succes).

In consecinta, Sportul (Jocul) de echipa reprezinta o activitate fizica ce influenteaza educatia, stilul de viata, sanatatea si personalitatea unui om reperezentand in acelasi timp o activitate sociala importanta pentru dezvoltarea comunitatilor locale, regiunilor si natiunilor in ansamblu lor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.