Înţelegând faptul că perioada pe care o traversăm ne scoate pe fiecare din noi din zona de confort, ne dorim să vă venim în ajutor, oferindu-vă câteva sugestii pentru o mai bună gestionare a timpului petrecut în izolare cu familia.
- Rutina zilnică şi implicarea în activităţi menţin mintea şi corpul nostru ocupate. Este important să vă organizaţi o rutină zilnică adaptată noii situaţii (ora trezirii, activităţi, mese şi discuţii, ora de culcare). Sprijiniţi şi copilul în a elabora propria rutină. Asiguraţi-vă că menţine un orar de somn şi mese adecvat nevoilor vârstei sale. Astfel, ne asigurăm că va avea energie şi nu “se aruncă” în necunoscut şi haos. Predictibilitatea este importantă!
- Păstraţi legătura prin telefon sau online cu persoanele importante pentru dumneavoastră. Încurajaţi-vă copilul să facă asta la rândul său. Asiguraţi-vă că are spaţiu şi intimitate pentru asta. Relaţiile cu ceilalţi sunt deosebit de importante şi a fi util celor din jur e valoros. Împreună suntem mai puternici!
- Binele este şi împreună, dar şi separat! este firesc să ne dorim câteva momente şi pentru noi înşine, chiar şi când suntem cu toată familia în casă. Permiteţi-vă aceste pauze unii altora! Toleranţa este importantă!
- Urmăriţi un film sau jucaţi un joc cu cei din casa pentru a putea râde şi trăi emoţii împreună. Alegeţi cel mai simplu joc posibil şi nu obligaţi pe nimeni. Conectarea pozitivă e importantă!
- Timpul tău special – poate fi un moment stabilit de comun accord cu copilul, în care atenţia dumneavoastră e doar la acesta. Este un timp delimitat în care copilul poate alege cum îl petreceţi: că vă jucaţi pe consolă, construiţi lego, urmăriţi un film sau discutaţi. Oferindu-i acest timp special cu regularitate, consolidează sentimentul de a fi important al copilui şi activează resursele sale de a gestiona schimbările.
- Feriţi-vă de efectul panicard al ştirilor şi postarilor. Informaţi-vă din surse sigure şi stabiliţi un interval clar de timp pentru asta, nu lăsaţi să vă ocupe toată ziua. Protejaţi copilul de astfel de informări. Oferiţi-i informaţii deja selectate, pe înţelesul sau, cu calm şi încredere.
- Nu uitaţi că este normal să simţim teamă când corpul nostru este ameninţat. Această teamă poate fi mult mai puternică atunci când vine vorba despre copilul nostru. Rămâneţi conectaţi la ce vă sta în putere să faceţi şi renunţaţi să vă ocupaţi de lucruri ce nu stau în controlul dumneavoastră. Aveţi încredere că acest demers, cu suisisurile şi coborâşurile sale va fi o frumoasă lecţie de viaţă pentru copilul dumneavoastră. Acţionaţi şi adresaţi-vă copilului când vă simţiţi calm şi liniştit. În felul acesta se va simţi protejat.
- Îndreptaţi-vă către adulţii din viaţa dumneavoastră faţă de care simţiţi că sunteţi primit, ascultat. Este important să faceţi spaţiu pentru a exprima cum vă simţiţi şi cu ce va confruntaţi în această perioadă. Având grijă de această igienă psihologică, puteţi fi la rândul dumneavoastră suport pentru copilul dumneavoastră. Anunţaţi-vă disponibilitatea pentru a-l asculta pe copil cu tot ce simte. Evitaţi să găsiţi rezolvări sau să minimalizaţi experienţa lui/ei. Esenţial e să exprime şi să fie primit. Aveţi încredere că acest tip de sprijin îl va conduce în a găsi propriile modalităţi de a face faţă.
- Suspendaţi conflicte mai vechi! Critică, tensiunile şi ceartă solicita multe resurse. Aveţi nevoie de acestea pentru a gestiona schimbările din prezent. Nu este momentul reamintirii şi retrăirii vechilor tensiuni. Faceţi ca prezenţa dumneavoastră să fie una relaxată pentru ceilalţi. Aveţi încredere că în timpul acesta copilul dumneavoastră învaţa cum să facă faţă urgentelor şi să rezolve problemele în ordinea priorităţilor.
- Consultaţi-vă cu copilul dumneavoastră! În mod natural, copiii au o intuiţie sănătoasă despre ce le face bine şi ce nu. Exploraţi cu încredere cu copilul dumneavoastră ce activităţi i-ar prinde bine în această perioadă. Sprijiniţi-l să aibă un program echilibrat: activităţi de studiu-activitati placute-odihna. Căutaţi să nu minimalizaţi sau să puneţi mai mare preţ pe unul sau altul dintre aspecte. Toate sunt importatante pentru o devoltare echilibrată.
- Menţineţi un minim contact cu natura. Este ştiut că petrecând timp în natură susţinem bună dispoziţie şi sănătatea noastră psihologică.
- Faceţi mişcare! Fie că alegeţi să deschideţi geamul, că ieşiţi pe balcon sau până în curte, este important să respiraţi aer proaspăt. Corpul dumneavoasta are nevoie să rămână activ. Organismul copilului are nevoie de mult mai multă mişcare decât are nevoie un adult pentru a rămâne în echilibru. Este important să asiguraţi că fiul/fiica dumneavoastră rămâne activ(a), evitând, astfel, stări de agitaţie, irascibilitate, lipsa de interes.
- Renunţaţi la obiceiurile nesănătoase sau dependente, acestea slăbesc capacitatea naturală de a face faţă. Încurajaţi şi copilul dumneavoastră să se orienteze consecvent în acest demers.
- Căutaţi şi cereţi ajutor suplimentar. În cazul în care trăiţi o stare e nervozitate copleşitoare, o stare de tristeţe persistenta sau alte reacţii care vă afectează performanţă la locul de muncă, capacitatea de a vă sprijini copilul, relaţia cu cei din jur este important să solicitaţi sprijinul unui specialist în sănătate mintală instruit, cu experienţă. Psihologii şi alţi furnizori de servicii de sănătate mintală pot ajuta oamenii să facă faţă stresului extrem. Împreună cu aceşti profesionişti puteţi găsi modalităţi constructive de a gestiona stresul emoţional. Ţineţi cont de faptul că având grijă de dumneavoastră puteţi fi un sprijin mai bun pentru copil. Psihopedagogii centrelor VictoriaEdu vă pot îndruma în găsirea resurselor şi ajutorului specializat potrivit pentru dumneavoastră.
Gânduri bune şi încredere în capacitatea noastră de a fi bine,
Echipa VictoriaEdu
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.